Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΕΑΝ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ Η΄ ΦΤΩΧΟ;


Εάν ταξιδέψουμε σε μια αναπτυσσόμενη χώρα, θα είναι αδύνατο να μην παρατηρήσουμε τις διαφορές του βιοτικού επιπέδου σε σχέση με μία ανεπτυγμένη χώρα. Προβλήματα όπως ανεπαρκής σίτιση, στέγαση, ιατρική φροντίδα, που βιώνουν οι πιό φτωχοί πολίτες ενός πλούσιου κράτους, συχνά αντιπροσωπεύουν τη μέση κατάσταση για τους πολίτες ενός αναπτυσσόμενου κράτους. Από μακροοικονομική θεώρηση, η διαφορά μεταξύ πλουσίων και αναπτυσσόμενων κρατών, μπορεί να ερμηνευτεί με τον όρο της οικονομικής μεγέθυνσης....

Οικονομική μεγέθυνση, είναι η τάση αύξησης του παραγόμενου συνολικού προϊόντος, μακροχρόνια. Εάν παρατηρήσουμε τη μεγέθυνση του προϊόντος των ΗΠΑ από το 1869 και μετά, θα δούμε ότι τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Μέχρι σήμερα, το ετήσιο προϊόν των ΗΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες, αυξήθηκε περισσότερο από 75 φορές! Η εντυπωσική αύξηση του προϊόντος των βιομηχανικών κρατών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας και έχει τεράστιες πολιτικές, στρατιωτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις. Οι κυριότεροι παράγοντες που προσδιορίζουν την οικονομική μεγέθυνση, είναι η εργασία, το κεφάλαιο και η τεχνολογία [Q=f(L,K,A)].

Η μακροχρόνια μεγέθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ οφείλεται, ως ένα βαθμό, στη συνεχή αύξηση του πληθυσμού, που έχει σαν αποτέλεσμα τη σταθερή αύξηση του εργατικού δυναμικού (L). Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η ποσότητα του προϊόντος που παράγεται ανά μονάδα εργασίας (μέση παραγωγικότητα της εργασίας). Η μέση παραγωγικότητα της εργασίας, μπορεί να βελτιωθεί με τη βελτίωση της τεχνολογίας. Όταν π.χ. ένας εργάτης παρήγαγε χρησιμοποιώντας τον αργαλειό, 1 υφαντό την ημέρα, σήμερα ο ίδιος εργάτης χρησιμοποιώντας τα μηχανήματα που υπάρχουν μπορεί να παράγει 10 υφαντά. Η βελτίωση λοιπόν της τεχνολογίας(Α), έφερε αύξηση στο προϊόν που παράγει ένας εργάτης, και κατά συνέπεια, αύξηση στη συνολική παραγωγή. Το 1998, ο μέσος εργάτης στις ΗΠΑ παρήγαγε πάνω από το μέσο εργάτη στις αρχές του εικοστού αιώνα, παρά το γεγονός ότι δούλευε λιγότερες ώρες στη διάρκεια του έτους. Επειδή ο μέσος εργάτης σήμερα είναι πολύ πιό παραγωγικός, οι Αμερικανοί Απολαμβάνουν ένα σημαντικά ανώτερο βιοτικό επίπεδο σε σύγκριση με τις αρχές του εικοστού αιώνα.

Ο ρυθμός αύξησης λοιπόν του προϊόντος, και ιδίως, του προϊόντος ανά εργάτη, είναι αυτό που τελικά προσδιορίζει αν ένα κράτος θα είναι πλούσιο ή φτωχό.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου